Muldrew Lake

This Muskoka cottage was redesigned to create a more functional space for family and guests and to improve access and views to the lake. The new design carefully reorients the principal rooms in order to maximize privacy from nearby cottages and to take full advantage of the most scenic views. A breezeway connects the original structure with the addition, which houses the bedrooms, bathroom and a laundry room. The new design provides direct access to the lake from the bedrooms, while the breezeway provides a partition between the communal spaces and the sleeping quarters, improving privacy and noise control. The origami-style roof has multiple slopes. The varied roofline was strategically designed to channel rainfall in specific directions and to maximize views to the outdoors from certain locations in the cottage, while enclosing other rooms for greater privacy and coziness. The bunky also received a makeover and small extension to more comfortably accommodate overnight guests.