38B Hillcrest

 

This project involves a complete renovation and two-storey addition to create a beautiful, modern home that provides spectacular views of the neighbouring river valley. The transformation doubles the original size of the house and includes an extensive landscape makeover. The rear addition was designed to offset the steep grade drop-off at the rear of the property. By lowering the level of the back of the house, the design allows for a more gradual descent toward the backyard and the new pool. Big glass windows throughout the rear addition take advantage of the southern light and views of the ravine. The addition also provides more generous kitchen and living spaces, a terrace, and a new basement rental suite.

 

Green features:

 

  • Upgrade of existing exterior envelope for energy efficiency

  • Passive solar design

  • Green roofs

  • Stack effect cooling